Підготовка персоналу до надзвичайних ситуацій як елемент економічної безпеки


  • Олена Кір’ян

Анотація

Виникнення надзвичайних ситуацій з унікального поступово стає в нашому житті повсякденним явищем.

В статті розглянуто основні підходи до розуміння фахівцями економічної безпеки, елементів її змісту. Одночасно надано розуміння автором надзвичайної ситуації та економічної безпеки саме для організації.

Запропоновано практичні заходи щодо доповнення звичного змісту процесу навчання персоналу з урахуванням формування реакції на попередження надзвичайних ситуацій або оптимальну ліквідацію їх наслідків з огляду на потреби та зміст економічної безпеки організації. Підкреслено, що при виникненні надзвичайних ситуацій саме швидка та раціональна поведінка персоналу зберігає стійкість існування організації.

В статті зроблено наголос на першочергові складові підтримки економічної безпеки – збереження персоналу організації, інформації, ресурсів. Для кожної з цих складових визначено очікувані складнощі під час виникнення надзвичайної ситуації, можливі проблеми з персоналом, зміст їх оптимального поводження. Також було розроблено перелік заходів щодо навчання персоналу для протистояння проблемам з кожним з цих елементів.

Для збереження здоров’я та життя персоналу, цілісності основних фондів, ресурсів запропоновано змістовне навчання з швидкого реагування на аварійний стан техніки. Також сформовано пропозицію з навчання персоналу задля виявлення очікувано можливих техногенних надзвичайних ситуацій за появою первинних ознак.

Для збереження інформації та її носіїв запропоновано застосовувати практичний тренінг зі швидкого перенесення інформації, вилучення носіїв, найважливішої документації та переміщення їх в безпечне місце.

В якості підготовки персоналу до сприйняття надзвичайної ситуації як одного зі станів існування організації, підвищення стресостійкості персоналу та оптимізації відносин в колективі запропоновано тренінг за участю психолога-ведучого. Тренінг дозволить проявити приховані особливості характеру працівників, виявити риси людей, що проявляють себе лише за певних стресових умов. Це дозволить заздалегідь підготувати робітників до виконання завдань в складних не звичних умовах, підкорятися в разі відсутності керівника наявному лідеру та злагоджено вирішувати проблеми.

Вказані заходи з навчання персоналу дозволять змінити його поведінку в разі настання надзвичайної ситуації на більш раціональну та ефективну. Це дозволить і вберегти персонал, і мінімізувати негативні наслідки надзвичайної ситуації. Тобто, запропонований процес навчання персоналу є важливим елементом керування економічною безпекою організації.

Ключові слова: персонал, зміст освітнього процесу, підготовка персоналу, економічна безпека, ефективність персоналу, надзвичайна ситуація, захист персоналу, захист ресурсів, соціальна безпека, тренінг, колектив, лідер.
Опубліковано
2022-02-10
Як цитувати
Кір’ян, О. (2022). Підготовка персоналу до надзвичайних ситуацій як елемент економічної безпеки. Адаптивне управління: теорія і практика. Серія Економіка, 13(26). https://doi.org/10.33296/2707-0654-13(26)-11
Розділ
7. Демографія, економіка праці, соціальна економіка і політика