Формування системи ефективного управління логістичним забезпеченням у військових частинах: організаційно-економічні аспекти


  • Вікторія Чобіток
  • Роман Нестеренко

Анотація

Анотація. Ефективність логістичного процесу матеріально-технічного забезпечення, постійне його оновлення, відповідно до науково-технічних досягнень, є складним процесом, який вимагає особливої уваги на всіх етапах реалізації досягнень сучасної, освіченої армії. Цей процес також включає такі елементи, як: організація, розвиток, логістика, управління, транспортування, складування та надання медичних послуг.

Раціональне використання державних ресурсів у закупівлі озброєння дозволяє досягти поставлених цілей, що необхідно для оперативного реагування та зміни у військовій сфері та відповідності вимогам у всіх галузях збройних сил. Завдяки цьому можливе використання своїх та залучених сил та наявних ресурсів для вирішення основних завдань Збройних Сил України.

Метою даної статті є проведення дослідження організаційно-економічних аспектів формування системи ефективного управління логістичним забезпеченням у військових частинах.

У 2019 р. країни світу в цілому витратили на оборону 1917 млрд. доларів. Це найбільша сума на оборону з 1988 року. У 2019 р. світові витрати на оборону складали 2,2% світового ВВП, або в середньому 249 доларів на душу населення.

В статті визначено, що основним завданням вирішення питань у напрямку матеріального забезпечення Збройних Сил України є формування системи ефективного управління логістичним забезпеченням у військових частинах. Організаційно-економічні аспекти формування системи ефективного управління логістичним забезпеченням у військових частинах, як показує практика, істотно відрізняється від цивільної логістики. Особливо це стало помітно під час військових подій, коли навантаження різко зросло. Несумісність стану військового матеріально-технічного забезпечення з покладеними на нього завданнями знижує потужність Збройних Сил України, а нарощування можливостей, як відомо, є тривалим процесом.

Авторами в статті визначено, що існують шляхи вирішення цієї проблеми, а саме необхідно делегувати певні функції цивільним логістичним компаніям. Це дозволить у разі потреби суттєво збільшити матеріально-технічні можливості, пов’язані з вирішенням завдань Збройних Сил та Нацгвардії, практично без інвестицій. Крім того, можна буде звільнити від виконання допоміжних завдань близько 30% особового складу Збройних сил України, які зараз задіяні в забезпеченні, та значно скоротити витрати.

У статті виокремлено, що організаційно-економічні аспекти формування системи ефективного управління логістичним забезпеченням у військових частинах будуть сприяти запровадженню принципів військової доктрини та підтвердження цінності в процесі підготовки військ.

Ключові слова: система ефективного управління; логістика; логістичне забезпечення; організаційно-економічні аспекти; військові частини.

Опубліковано
2021-10-20
Як цитувати
Чобіток, В., & Нестеренко, Р. (2021). Формування системи ефективного управління логістичним забезпеченням у військових частинах: організаційно-економічні аспекти. Адаптивне управління: теорія і практика. Серія Економіка, 11(22). https://doi.org/10.33296/2707-0654-11(22)-05
Розділ
3. Економіка та управління національним господарством