Вітчизняна система пенсійного забезпечення – необхідність реформування


  • Мар'яна Богач
  • Оксана Рубай
  • Андрій Верзун

Анотація

Анотація. У статті розкрито сучасний стан системи пенсійного забезпечення в Україні, зокрема охарактеризовано його три рівні. На першому рівні пенсійна система України є державною солідарною та розподільчою. Визначено коефіцієнт демографічного навантаження та його зв’язок із першим рівнем пенсійної системи. Проведено розподіл пенсіонерів за видами та розмірами призначених пенсій (пенсія за віком; пенсія по інвалідності; у разі втрати годувальника; за вислугу років; соціальні пенсії). Проаналізовано джерела надходжень та видатків коштів Пенсійного фонду та фактори, що на них впливають. Фінансові можливості солідарної пенсійної системи суттєво залежать від співвідношення кількості пенсіонерів та кількості платників страхових внесків, що у свою чергу, є залежним від таких факторів як: коефіцієнт демографічного навантаження на населення працездатного віку; рівень зайнятості працездатного населення; питома вага платників страхових внесків у загальній кількості зайнятих.

Значну увагу в роботі приділено аналізу другого та третього рівнів пенсійної системи. Другий рівень передбачає загальнообов’язкову накопичувальну пенсійну систему кошти якої акумулюються на персональних пенсійних рахунках громадян. Третій рівень передбачає накопичення коштів на персональних пенсійних рахунках громадян у добровільному порядку та в недержавних страхових компаніях. Визначено переваги цих рівнів та зазначено можливі ризики. За реформованої пенсійної системи громадяни зможуть отримувати не одну, а три пенсії, які виплачуватимуться з різних рівнів, розмір яких залежить від суми коштів, що накопичені кожною особою на власних пенсійних рахунках.

Нова пенсійна система України потребує доопрацювання багатьох складових соціально-економічного розвитку, тому окреслено принципи її формування та впровадження, такі як системність; динамічність та адаптація до виявлених змін; обов’язковість солідарної складової пенсійного забезпечення з метою перерозподілу доходів на користь низькооплачуваних працівників; відповідальність держави за створення пенсійної системи; комплексний підхід до пенсійного забезпечення.

Визначено основні проблеми функціонування пенсійної системи та запропоновано заходи її реформування.

Ключові слова: пенсія, пенсійне забезпечення, пенсійна система, рівень пенсійної системи, соціальний захист.

Опубліковано
2020-12-01
Як цитувати
Богач, М., Рубай, О., & Верзун, А. (2020). Вітчизняна система пенсійного забезпечення – необхідність реформування. Адаптивне управління: теорія і практика. Серія Економіка, 9(18). https://doi.org/10.33296/2707-0654-9(18)-14
Розділ
7. Демографія, економіка праці, соціальна економіка і політика