Місце технологій в роботі управлінського персоналу підприємств


  • Олена Кір'ян
  • Олена Логвінова

Анотація

Анотація. В статті розглянуто питання управлінських технологій. Висвітлено одну з важливих проблем сучасного управління – відсутність чіткого розуміння змісту технологічних процесів кожної окремої управлінської функції. Підкреслено, що це може і досить часто стає джерелом неузгоджених управлінських рішень, унеможливлює їх ефективну реалізацію.

Виходячи з цього, в роботі запропоновано звернути увагу на створення технологічних карт для окремих управлінських процесів для кожного окремо взятого підприємства як джерела уніфікації управлінських процесів та чинник мінімізації конфліктних ситуацій. Ці документи мають значну історію створення, тому працівники більшості підприємств мають для цього узагальнені навички. Проблемним питанням є те, що сучасні фахівці більше звертають увагу на технологічні процеси окремого виду діяльності, галузі, тоді як управлінські процеси знаходяться поза їх увагою.

В статті запропоновано здійснювати формування технологічних карт управлінських процесів в два етапи. Перший повинен забезпечити підготовчі роботи, спиратися на аналіз існуючих потреб підприємства, його ресурсів, особливо кадрових, умов середовища. Паралельно на цьому етапі запропоновано здійснити аналіз можливого використання кожної з управлінських технологій з виділенням декількох пріоритетних для використання саме на цьому підприємстві, для цієї функції. Результатом першого етапу повинен стати вибір декількох найбільш прийнятних технологій, оцінка засобів їх реалізації, наявність виконавців, очікуваних витрат на процес тощо.

Другий етап розкриває поелементний зміст самої технологічної карти та процес її послідовного формування працівниками підприємства. Початкові дії даного етапу, як і попереднього, на наш погляд, повинні містити оцінку достатності ресурсного забезпечення трудового процесу з усіма уточненнями, з оцінкою кожного елементу технологічної карти. Було надано увагу критеріям реалізації кожного з етапів як чинника їх узгодження та можливого джерела контролю результатів.

В статті доведено, що впровадження технологічної карти управлінських процесів забезпечить як спрощення діяльності управлінського персоналу, в тому числі керування ним, так і захистить виконавців від можливого свавілля керівника або колеги.

Ключові слова: технології управління, інноваційні технології, технологічна карта, трудовий процес, виконавець, керівник, оцінка, робочий час, функція, робочий процес, узгодженість дій

Опубліковано
2020-12-01
Як цитувати
Кір’ян, О., & Логвінова, О. (2020). Місце технологій в роботі управлінського персоналу підприємств. Адаптивне управління: теорія і практика. Серія Економіка, 9(18). https://doi.org/10.33296/2707-0654-9(18)-06
Розділ
4. Економіка та управління підприємствами