Шляхи диверсифікації розвитку промислових підприємств через призму їх технічної реструктуризації


  • Ліліана Гораль
  • Костянтин Клименко
  • Світлана Король
  • Ірина Федорович

Анотація

Анотація. У статті розкрито основні підходи до трактування реструктуризації промислових підприємств, зокрема і в контексті технічної реструктуризації. Визначено основну мету реструктуризації підприємств, яка полягає у максимально швидкій адаптивності до перманентних змін. Водночас виокремлено цілі задля її досягнення, що мають ознаки правових, управлінських, економічних, фінансових, виробничих, техніко-технологічних і структурних змін.

Проведено аналіз сучасного стану промислових підприємств. Визначено структуру валової доданої вартості за видами економічної діяльності, зокрема підприємств переробної промисловості, торгівлі, фінансової та страхової діяльності, транспорту тощо. Наведено індекси промислової продукції за окремими видами діяльності, що мають місце в умовах сьогодення, що дало змогу констатувати структуру доданої вартості як невиробничу і зменшення (чи відсутність) технологічного укладу промисловості. В розрізі аналізу виявлено наукоємні галузі, серед яких аерокосмічна; виробництво комп’ютерів і конторського обладнання; виробництво електронних засобів комунікацій; фармацевтична промисловість; постачання нафти, газу і електроенергії. Шляхом порівняння кількості осіб, зайнятих в науково-дослідних та дослідно-конструкторських роботах в Україні та світі, констатовано надзвичайно низьку їх кількість, що пов’язано із щорічним зменшенням фінансування НДДКР.

Значну увагу в роботі приділено лізинговим відносинам, які значно спрощують процес технічної реструктуризації. Загалом перманентні зміни породжують економічні перетворення, які виникають в результаті самоорганізації, цілеспрямованих зусиль та змін у зовнішньому середовищі, тому потребують періодичного проведення реструктуризації. Окреслено основні перешкоди у виборі шляхів диверсифікації розвитку промислових підприємств і запропоновано напрями їх вибору, що мають на меті модернізацію, реорганізацію, адаптацію та впровадження нововведень до повної реструктуризації з метою підвищення ефективності їх діяльності.

Ключові слова: реструктуризація, технічна реструктуризація, промислові підприємства, диверсифікація, розвиток.

Опубліковано
2020-12-01
Як цитувати
Гораль, Л., Клименко, К., Король, С., & Федорович, І. (2020). Шляхи диверсифікації розвитку промислових підприємств через призму їх технічної реструктуризації. Адаптивне управління: теорія і практика. Серія Економіка, 9(18). https://doi.org/10.33296/2707-0654-9(18)-04
Розділ
4. Економіка та управління підприємствами