Моделювання впливу структури системи пенсійного забезпечення на економічні показники


  • Лілія Бандоріна
  • Оксана Приходченко

Анотація

Анотація. Системи пенсійного забезпечення в багатьох країнах світу проходять реформування, що пов’язано здебільшого з демографічними змінами населення. Солідарна система не в змозі забезпечити як гідну пенсію, так і бездефіцитність пенсійного фонду. Впровадження в дію обов’язкового накопичувального рівня потребує економічних передумов та аналізу можливих варіантів розвитку.

Метою роботи є моделювання впливу структури системи пенсійного забезпечення України, проведення аналізу впливу альтернативних структур пенсійного забезпечення на економічні показники в залежності від демографічної та економічної ситуації в країні. Для досягнення поставленої мети спершу визначаються економічні показники, на основі яких можна приймати рішення щодо оптимальної структури пенсійної системи. Це сумарний дохід людини протягом життя, коефіцієнт заміщення останньої зарплати пенсією, середня різниця між доходами та видатками солідарного пенсійного фонду за весь період, видатки роботодавця на пенсійне забезпечення. Структура державної обов’язкової пенсійної системи країни визначається співвідношення накопичувальної та розподільчої системи та розподілом обов’язків між роботодавцем і найманим працівником.

Дані аналізу показують, що лише солідарний рівень пенсійної системи забезпечує недостатній коефіцієнт заміщення. При всіх альтернативах існує дефіцит солідарного пенсійного фонду. Для збільшення доходів важливий коефіцієнт участі населення у солідарній системі. Відрахування у накопичувальну систему у розмірі 7% здатне збільшити коефіцієнт заміщення до майже 50% при 6% доходності.

Дана система показників може бути використана при прийнятті рішень щодо параметрів структури пенсійної системи. Сценарний підхід дає змогу проаналізувати різні варіанти розвитку економічних та демографічних подій та приймати рішення у змішаних стратегіях. Також демографічні вхідні показники моделі дають змогу проаналізувати показники при зміні пенсійного віку, що теж є актуальним в період реформування.

Ключові слова: пенсійна система, структура пенсійної системи, коефіцієнт заміщення, пенсійний фонд.

Опубліковано
2020-09-15
Як цитувати
Бандоріна, Л., & Приходченко, О. (2020). Моделювання впливу структури системи пенсійного забезпечення на економічні показники. Адаптивне управління: теорія і практика. Серія Економіка, 8(16). https://doi.org/10.33296/2707-0654-8(16)-08
Розділ
7. Демографія, економіка праці, соціальна економіка і політика